← Back

Mama

NNT (has been renamed to NITE)

November 26, 2013 - December 31, 2046

45 minutes

whoever needs it, we come....

Exclusively for Holland: A performance with the ambition to stop child abuse. 

 

Helaas waar gebeurd. Mama wil het geheim van kindermishandeling doorbreken. Het gebeurt overal: om ons heen, bij onze buren, in onze familie, bij onze collega’s thuis en bij klasgenoten van onze kinderen. Soms zitten we erbij en kijken ernaar, en we houden onze mond. Mama toont dat mishandelde kinderen ons nodig hebben.

 

Unfortunately a real story about child abuse. It happens, all over: arround us, at our nagbours, in our family’s, in the schools. En sometimes we watch without reacting, in silence. Mama shows children that need us.

Research

Malou Gorter, Ola Mafaalani

Regie

Ola Mafaalani

Spel

Malou Gorter

Tekst

Rik van den Bos

Kostuums

Helga Richter

Decor-advies

Andre Joosten

Muziek

Eef van Breen

 

 

Mama, een hartverscheurend verhaal

Kinderen kunnen zich alles voorstellen. Ze vliegen rondjes door de huiskamer, van de bank naar de tafel, en knopen een gesprekje aan met de houtwormen in de tafelpoot. Ze praten terug. Maar kan een kind zich voorstellen dat zijn moeder niet echt een moeder is? Of dat je zijn thuis niet echt een thuis kunt noemen?

Noushka is een meisje dat thuis psychisch wordt mishandeld. Ze gebruikt al haar verbeeldingskracht om in haar moeder de perfecte moeder te zien, in haar huis het perfecte huis en in zichzelf het perfecte meisje. En het lukt haar om daarin te geloven. Maar hoe leg je een kind uit dat er nog een ander soort wereld is? Een veiligere wereld zonder zorgen en met meer aandacht en rust? En als je dat al uitgelegd krijgt, hoe leid je een kind daar dan in vredesnaam naar toe?

De theatermakers Ola Mafaalani en Malou Gorter: “Kindermishandeling komt overal voor. Bij arm, rijk, hoog- of laagopgeleid, autochtoon of allochtoon.”

 

Mama speelde op uitnodiging van Burgermeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in Den Haag. Rondom de voorstelling Mama werkt het NNT samen met Bureau Jeugdzorg Groningen en Het Kopland, het Steunpunt Huiselijk Geweld in Groningen.

De theatervoorstelling Mama is een creatieve oproep om het geweld tegen kinderen te stoppen. Hoe mogen/kunnen/moeten we als omstanders eigenlijk reageren als we geconfronteerd worden met de vaak ongrijpbare mechanismen van vernedering, emotionele mishandeling of verwaarlozing van kinderen?

Mama is gemaakt in samenwerking met diverse zorginstellingen en gebaseerd op grondige research naar het thema kindermishandeling. Mama wil professionals, studenten, zorginstellingen inspireren.

De indringende ‘Koffervoorstelling’ Mama kan op vrijwel elke plek gespeeld worden. Neem contact op met Ola Mafaalani.

 

Elk jaar worden meer dan 119.000 kinderen mishandeld. Dat is gemiddeld 1 kind per klas!
Helaas krijgt maar de helft van deze kinderen hulp.

Eén op de zes volwassenen heeft wel eens kindermishandeling gezien, maar deed daar niets mee.
Van de verschillende soorten kindermishandeling komt verwaarlozing het meest voor.

Ouders willen hun kinderen misschien niet slaan, uitschelden of verwaarlozen, maar ze zijn soms heel moe of wanhopig.
De Kindertelefoon praat heel vaak over mishandeling via de telefoon en de chat. In een jaar belden 13.000 kinderen zelf.
Veilig Thuis (voorheen AMK) krijgt van maandag tot en met vrijdag elk uur negen serieuze meldingen over kindermishandeling. Dat gaat de hele dag door, het hele jaar. Per jaar gaat dit over 30.000 kinderen.
Na een melding over kindermishandeling onderzoekt Veilig Thuis of er ook echt sprake is van kindermishandeling. Bij bijna 20 % is dat niet het geval. Bij ongeveer 80 % van de meldingen was het dus heel goed dat ernaar is gebeld.
Kinderen worden bang, slapen slecht of krijgen nachtmerries.
Geschat wordt dat één op de vier meisjes, en één op de zes jongens al voor haar/zijn zestiende levensjaar te maken heeft gehad met seksueel misbruik.
Bij ongeveer één op de zes meisjes gaat het om seksueel misbruik door familieleden. De daders zijn voornamelijk mannen: vaders, oudere broers en ooms. Maar dit kunnen ook vrouwen zijn. Vrouwen zijn vaker dader dan gedacht.
De leeftijd waarop seksueel misbruik van kinderen het meest voorkomt is tussen de acht en twaalf jaar.
Seksueel misbruik kan over een langere periode voortduren, vooral als het in de familie gebeurt. Sommige meisjes en jongens worden jarenlang misbruikt.

More projects